Blog

Ultimele articole

Amenințări asociate utilizării de software nelicențiat

Comunicatul de presă al BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) evidențiază că există amenințări  costisitoare de securitate informatică în caz de utilizare de software nelicențiat. Astfel, conform celui mai recent Studiu Global referitor la Software al BSA, utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicențiat la cote alarmante, în ciuda strânsei legături dintre software-ul nelicențiat și atacurile informatice.

Studiul, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance, evidențiază faptul că în România, peste 60% din programele software sunt instalate pe computere fără licențe corespunzătoare.

„Așa cum indică raportul, în cadrul unei companii este extrem de important să se conștientizeze ce software rulează. Mulți dintre Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau dacă acestea sunt legitime.”, a declarat Victoria A. Espinel, Președinte și CEO al BSA | The Software Alliance.

Studiul, care include în sfera de analiză consumatori, manageri IT și companii utilizatoare de PC-uri, subliniază că gradul de folosire de software nelicențiat este încă ridicat și că atât persoanele fizice, cât și companiile se joacă cu focul atunci când folosesc programe pentru calculator nelicențiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicențiat și atacurile informatice.

Atunci când se utilizează software nelicențiat, probabilitatea de incidență malware crește spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriașe.

Studiul mai arată, printre altele, că:

  • 39 % din software-ul instalat pe computere nu era licențiat corespunzător;
  • Chiar și în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare.
  • Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) estimează că 15% din angajați încarcă software pe rețeaua internă fără cunoștința lor, dar subestimează gravitatea situației;
  • un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajați – arată că încarcă software neautorizat pe rețea.

În ciuda acestor cifre, raportul relevă o conștientizare sporită a problemei:

  • Directorii de Tehnologia Informației (CIOs) s-au declarat îngrijorați în primul rând de pierderea de informații aferentă unui asemenea incident de securitate.
  • Ei au mai spus că tocmai evitarea pericolelor de securitate informatică este un motiv extrem de important pentru care trebuie să se asigure că software-ul de pe rețeaua lor este autorizat și licențiat pe deplin.
  • În cadrul studiului aprofundat pe angajați, 60% au menționat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicențiat ca un motiv primordial pentru a folosi software autorizat și licențiat pe deplin.

Studiul adaugă și că firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicențiat le presupune prin verificarea dacă toate programele pentru calculator sunt achiziționate din surse legitime, precum și prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM – software asset management). Organizațiile care vor pune în aplicare SAM vor ști exact ce programe sunt în rețea și dacă sunt legitime și licențiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activității lor; vor dispune de reguli și proceduri privind achiziția, utilizarea și retragerea de programe din uz; și vor avea programul SAM perfect integrat în afacerea lor.

Studiul Global BSA privind Software-ul, Seizing Opportunity Through License Compliance, care cuprinde informații despre situația pe țări, este disponibil la www.bsa.org/globalstudy.

Despre BSA | The Software Alliance

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) este cea mai cunoscută organizație creată în scopul promovării industriei globale de software în fața guvernelor și pe piața internațională. Membrii săi se numără printre cele mai inovatoare companii din lume, creând soluții software care catalizează economia și îmbunătățesc viața modernă. BSA inițiază demersuri pentru utilizarea legală de software și susține adoptarea de politici publice menite să sporească inovația tehnologică și să aducă creștere și dezvoltare în economia digitală.

Share: